注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

粤车无数

国内首个粤语车评博客,部分图片来源网络。

 
 
 

日志

 
 

Cayenne二三事  

2017-03-06 13:50:46|  分类: 试车日记 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
Cayenne二三事 - Ryan  - 粤车无数
 首先要讲下几时换机油。无错,通常呢D车,都系话1万公里先保养一次,不过其实未行到1万公里,就有提示叫你换机油,比如呢部车咁,行左7000几,就已经提示。
Cayenne二三事 - Ryan  - 粤车无数
 呢部车嘅胎压监测好敏感。一个礼拜之前打完气,过几日又会提示要充气。就算岩岩打完气,可能听日就会有提示。
Cayenne二三事 - Ryan  - 粤车无数
 呢部车水温上得好快,基本上你原地着车一阵,水温就指住中间。如果用电脑睇,大约系指针刻度加多5-6度左右。另外提一提,如果你买左同款车,早上着车发觉又嘈又震,汽油味又大,唔使怕,你买左正版。唔使等热车嘅,着车你就走人。
Cayenne二三事 - Ryan  - 粤车无数
 我之前讲过Macan 2.0启停嘅动静好大,咁呢只Cayenne 3.0都有,只不过无咁明显。如果开长途车,启停着嘅机会唔多,如果开短途车,我又会熄左个启停。因为短时间启停,比如几分钟里面成日又熄又着,引擎其实系会“incomplete combustion”,即系“不完全燃烧”。烧唔晒唔系嘥油咁简单,距仲会产生“苯”,其实污染仲大。有启停嘅车,电池都会特别贵D,启动马达都系。
Cayenne二三事 - Ryan  - 粤车无数
 3.0 V6有增压,虽然部车重,但系唔会觉得辛苦。呢部车同Macan最大嘅分别,其实唔系豪华,而系淡定好多,Macan就活泼D。虽然设计出来唔系为左飞车,但系超车都好轻松,而且隔音对于SUV来讲算好。买呢部车,我唔建议坐后排,除左张凳唔好坐之外,视野都麻麻地,就算司机开唔快,你都会好想快D落车。
Cayenne二三事 - Ryan  - 粤车无数
 同旧款相比,导航反应快左,定位准左,不过打字唔方便,地图亦都唔够细致。如果去嘅地方唔熟路,下次又要再去嘅话,我建议第一次用手机导航去,唔好用呢个原装导航查地址。去到目的地之后,再用原装呢个导航定位再保存。至于点解唔直接用手机导航呢?手机导航都唔系百分百准嘅,而且有时有电话入嘅话导航会停左,最摞命系导航嘅时候有时候电话可能打唔入。另外,空调制系推拉嘅,开紧车如果想较温度,可能会变左较风速,熟左就无问题,初头要啉一啉。
Cayenne二三事 - Ryan  - 粤车无数
最后讲下呢个四驱,拣左越野设定就用唔到运动设定,避震变化可以好大,车身亦都可以较高低,而且幅度好大,但系无乜机会用。如果行街,距都唔系好似四驱车,首先系起步,其实个车头鄂起都好明显。转弯嘅话,比如转左,距会识得加硬右边嘅避震,等部车无咁侧,距就可以比油,好中性嘅,唔会推头唔会甩尾,比油就得。成部车最抵赞系刹车,好渐进好易控制,好少会踩到好深,刹车皮粉尘系多D,不过无乜所谓,正常嘅。
 

  评论这张
 
阅读(22)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017