注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

粤车无数

国内首个粤语车评博客,部分图片来源网络。

 
 
 

日志

 
 

再买一部手波车  

2017-03-31 13:08:14|  分类: 经典名车 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
再买一部手波车 - Ryan  - 粤车无数
 有人话,手波系“男人的浪漫”,其实唔系,手波,系“司机的浪漫”。只要你系一个中意开车嘅人,唔理你系男定系女,应该都好难拒绝一个手波波箱,同埋三个踏板。
再买一部手波车 - Ryan  - 粤车无数
 手波车,最大嘅特点就系自己中意咩转速就咩转速,亦即系话,爽,系手波嘅基本。汽油嘅话,其实只要部车唔系太过偏食,一般95#已经够。
再买一部手波车 - Ryan  - 粤车无数
 手波有好多传说,市面上亦都有好多公认手感一流嘅波箱,不过呢D野都系好主观嘅,你开过觉得中意就可以买,唔一定要跟住人地行。
再买一部手波车 - Ryan  - 粤车无数
 离合器系一个手波波箱嘅灵魂,行程有几远,咬合范围有几多,咬得实唔实,都会好影响每一次换挡嘅感觉。换句话讲,呢个离合器,可以令到开手波车有好多可能性。
再买一部手波车 - Ryan  - 粤车无数
 至于塞车,其实都系惯嘅姐,虽然唔系日日开呢部车,但系只要唔好隔太耐,个人其实仲会有“肌肉记忆”。开一部手波车,初期可能仲要搵离合器嘅咬合点,同埋每次升档缩油缩几多,不过开得一排就会惯左,识得睇住路面情况黎郁手郁脚。
再买一部手波车 - Ryan  - 粤车无数

手波同双离合其实有样野好似,就系传输动力嘅效率都唔低,不过手波系玩感觉,双离合系玩爽快。之所以要买呢部手波车,其实都系想提醒自己,驾驶始终都系以人为主,开呢部车好容易睇到自己驾驶技术有咩唔妥,所以亦都几有挑战性。虽然呢部车好斋,不过我用左好多心机去翻新同改装,如果净系讲驾驶乐趣,我觉得距唔会差得过我屋企其他车。


 
  评论这张
 
阅读(19)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017