注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

粤车无数

国内首个粤语车评博客,部分图片来源网络。

 
 
 

日志

 
 
 
 

水箱水秘密  

2017-03-25 16:09:28|  分类: 基本理论 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
水箱水秘密 - Ryan  - 粤车无数
水箱水秘密 - Ryan  - 粤车无数
水箱水秘密 - Ryan  - 粤车无数
 绿色,红色,蓝色,水箱水通常都系呢D颜色。你部车原先用咩色咩牌子水箱水,你照跟就得,记得买坚野。水箱水亦都有好多个牌子,不过我可以话比你听,国际上几个最出名嘅水箱水牌子,其实都系同一间厂造。
水箱水秘密 - Ryan  - 粤车无数
举个例,呢一支系宝马原装嘅水箱水,系蓝色嘅。如果新开盖你用手指点少少,系觉得有少少暖嘅,因为里面有“乙醇甘油酯”,“乙醇甘油酯”主要系用黎降温同埋负责成个水路嘅防锈。再睇翻呢张标签,唔同环境温度,沟水嘅比例都唔同。曾经有D人话,要用蒸馏水去沟,其实系无必要嘅,不过前提系你用嘅水喉水要够干净先得,基本上屋企过滤过嘅水喉水,都可以用黎沟水箱水。至于点解我之前系用蒸馏水黎沟,因为我买蒸馏水唔使钱,就系咁简单。不过如果你坚持用蒸馏水,都无乜所谓,唔会伤引擎,但系亦都无乜帮助。水箱水运作嘅时候,其实水路里面一样会有邋遢野,所以水箱水亦都会带住呢D邋遢野周围走,一句讲晒,勤换有益。
 
  评论这张
 
阅读(22)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017