注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

粤车无数

国内首个粤语车评博客,部分图片来源网络。

 
 
 

日志

 
 

盏鬼13年----SMART系列  

2011-06-04 20:54:19|  分类: 经典名车 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
盏鬼13年----SMART系列 - Ryan  - Ryans 粤语车评博客
 
        唔经唔觉,SMART呢个牌子已经系世界上生存左13年,唔经唔觉,佛山97#油价已经由98年噶2蚊7毫半升到今时今日噶8蚊几。好多司机大佬都好紧张自己部车几毫子一公里,吴止甘,宜家D环保车仔仲越出越多,小排量汽油车、小排量turbo车、燃油直喷、大排量柴油车、混能车、停车熄火系统等等,目标好明确,一系han油,一系就用尽每滴油。但系讲到代表作,就点都吴少得SMART系列,从一开始就非常之“潮”同环保。13年噶历史对于车厂来讲话长唔长,但系每一代SMART都好特别,特别环保,特别“潮”。
 
盏鬼13年----SMART系列 - Ryan  - Ryans 粤语车评博客
 
有去过欧洲旅行或者睇过欧洲旅游节目噶人,都应该会对一街都系SMART噶情景有印象,就算无咩留意,原因只有一个,就系欧洲噶SMART都比较邋遢,事关欧洲人当SMART系代步车,风里来雨里去有瓦遮头、泊车方便而且极之HAN油,而且车主大部分吴系靓仔又吴系靓女。国内就同距地岩岩相反,一来因为SMART噶价钱足够买一部家庭房车或者入门行政房车,而且又可以多3个座位,再加上买得SMART,一系玩,一系自己已经有另外一部车,所以宜家系街度见到SMART,一系潮人,一系专业人士,一系富婆,我识得有D老细都系用距周末周围走。揾部残D都好难,而且有甘靓扮到甘靓。
 
盏鬼13年----SMART系列 - Ryan  - Ryans 粤语车评博客
 
作为SMART噶祖先,FORTWO可以话系开国功臣,一般人见到距都会觉得距好Q,无咩杀伤力,吴实用又比较招摇,初代0.7升自然吸气引擎又同跑车有段距离,重心高车身短又无咩操控性。但系FORTWO目标好明确,史上最短车身系为左未来街道占用更少空间,外表过瘾就见仁见智,太盘比较影,空间吴算好多,不过两个人噶车,会装几多野吖?总噶来讲,第一代FORTWO出世,已经系一个潮流,以后D车越来越多噶时候,D人就会啉起距噶好处,对于一般人来讲,可能只系车坛多个玩具,但系第时人人都用呢D车仔,起码塞车条队可以缩一半。
 
盏鬼13年----SMART系列 - Ryan  - Ryans 粤语车评博客
 
03年噶时候SMART有个新成员,就系将FORTWO拍扁,就变成左ROADSTER。ROADSTER分软篷同硬顶两个型号,电动软篷12秒就可以开,而硬顶版就系一个全玻璃车顶。引擎方面系一副82匹噶涡轮增压引擎,底盘好低,坐落去同坐地差吴多,过弯部车好定,吴会点侧。由于车身轻,速度感有翻甘上下,加埋比较实在噶路感,可以话系最好飞噶SMART。不过呢款车从头到尾都系生产左3年就玩完了,但系零件会继续生产,等D上做贼船噶车主吴使甘头痕。
 
盏鬼13年----SMART系列 - Ryan  - Ryans 粤语车评博客
 
FORFOUR系SMART系列目前唯一一款四门车,都系唯一一款前置引擎汽车,都系唯一一款可以坐5个人噶SMART,最紧要距系唯一同其他车厂共用零件噶SMART。因为FORFOUR出世之前岩岩好系奔驰公司入股日本三菱,三菱当时又啉住整部COLT,于是大家就用埋同一幅底盘、外形同内笼就各行各路,虽然甘睇黎FORFOUR吴系好正宗,但系另一方面睇,距有欧洲车噶扎实同设计,又有日本车仔噶易用同轻巧,都可以话系一个几得人中意噶混血儿。而且距空间比较大,又有玻璃天幕顶,前后可以推拉噶手枕设计,太盘可以控制音响同蓝牙免提等等,加埋参考奔驰A160噶内笼设计,系好豪华噶SMART,好有诚意噶喇。
 
盏鬼13年----SMART系列 - Ryan  - Ryans 粤语车评博客
 
宜家系国内行紧噶SMART,就得翻FORTWO。新款外形比第一代硬朗,引擎都有新突破,有1.0同1.0TURBO两个选择,车身分硬顶同敞篷,引擎来自三菱,但系加入MHD停车熄火系统,油耗好令人满意。内笼大左D,可以摆放噶储物格都多左,但系价钱就贵左,宜家最平最平噶SMART落地都要14万有多,最贵噶超20万,如果要好似欧洲甘将距当成平民车仔,真系有排等。
 
  评论这张
 
阅读(311)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017